Πέπλος Έβρου

Ο Πέπλος είναι μεγάλος οικισμός της Θράκης στο νομό Έβρου. Έχει πληθυσμό γύρω στους 1000 κατοίκους (998 σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Αποτελεί έδρα δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην οποία ανήκουν και τα χωριά Βρυσούλα,Γεμιστή και Κήποι.Βρίσκεται 38 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης,κοντά στο τέλος της Εγνατίας οδού όπου είναι και τα σύνορα με την Τουρκία, δηλαδή ο ποταμός Έβρος.

Το χωριό ονομάστηκε έτσι γιατί η ομίχλη,όταν πέσει στο χωριό,απλώνεται σαν πέπλο νυφικού,ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως όταν ο Πάρης έκλεψε την Ωραία Ελένη από τη Σπάρτη και τη μετέφερε στην Τροία,ένας δυνατός άνεμος που σηκώθηκε ξαφνικά της πήρε το πέπλο απο τα μαλλιά και το παρέσυρε μακριά,το οποίο τελικά προσγειώθηκε στον τόπο όπου σήμερα ειναι χτισμένο το χωριό.

Έχει Παιδικό Σταθμό,Νηπιαγωγείο,Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο,καθώς και ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους.Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και η βιβλιοθήκη όπου πηγαίνουν τα παιδιά κάθε ηλικίας για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν.Στην άκρη του χωριού δεσπόζει το παλιό υδραγωγείο,ενώ λίγο παραπέρα βρίσκεται το γήπεδο του Πέπλου,χώρος αναψυχής και άθλησης για τη νεολαία του χωριού.Στο δρόμο προς το χωριό Τριφύλλι βρίσκεται το στρατόπεδο του Πέπλου.

PeplosEvros2 peplos PeplosEvros1 peplos2 peplos1 P5140127 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

https://el.wikipedia.org

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Can't find what you want? Just let us know so we can help you!

Visit our friends!

Our Links...

    Archives

    All Archived Entries....