Γερμανικό ΥπΕξ: «Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης – συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου» (video)

  • September 16, 2020
  • Comments Off on Γερμανικό ΥπΕξ: «Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης – συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου» (video)
Γερμανικό ΥπΕξ: «Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης – συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου» (video)

Βερολίνο: ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS από τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η μεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο αναφέρει: «Η επιστροφή του ORUC REIS στο λιμάνι της Αττάλειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση. Έτσι βελτιώθηκαν οι προοπτικές για έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο.

Πεποίθησή μας συνεχίζει να είναι ότι ένας τέτοιος άμεσος διάλογος είναι η καλύτερη οδός για μία λύση. Αυτό είχε επισημάνει με έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα στις 25. Αυγούστου και θα συνεχίσει να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες πειθούς».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της Καγκελαρίου είναι η «επιστροφή στο 2016», όταν δεν είχαν διακοπεί οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με τη μεσολάβηση του Βερολίνου, Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν στις αρχές Αυγούστου σε «έγγραφη συμφωνία» για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την επιστροφή στο διάλογο.

Η τριμερής εκείνη συμφωνία του Βερολίνου δεν υλοποιήθηκε, ενώ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

www.ert.gr

Frontpage, ΕυρώπηΒερολίνο: ανταπόκριση Γιώργος Παππάς Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS από τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η μεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο αναφέρει: «Η επιστροφή του ORUC REIS στο λιμάνι της
www.ert.gr