Χονγκ-Κονγκ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την πρόταση νόμου του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια

  • May 22, 2020
  • Comments Off on Χονγκ-Κονγκ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την πρόταση νόμου του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια
Χονγκ-Κονγκ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την πρόταση νόμου του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια

Αναζωπύρωση της οργής στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από μήνες ηρεμίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια, για την οποία ισχυρίζεται, πως δεν θα επηρεάσει τη δικαστική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. Για επίθεση του Πεκίνου κατά του καθεστώτος αυτονομίας της πόλης, κάνει λόγο το δημοκρατικό κίνημα και καλεί τους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις

Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, την στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία.

Η επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λάμ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να συνεργασθεί πλήρως» με το Πεκίνο για την εφαρμογή «μόλις αυτό γίνει δυνατόν» του νόμου περί εθνικής ασφαλείας.

«Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ, το τέλος της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», μην γελιέστε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κουόκ.
«Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε το 1997 στην κινεζική κυριαρχία βάσει συμφωνίας η οποία εγγυάται καθεστώς αυτονομίας στην πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια και ατομικές ελευθερίες ανήκουστες στην Κίνα, κατ΄εφαρμογήν της αρχής «μία χώρα δύο συστήματα».

Για τον Τζόσουα Γουόνγκ, στέλεχος του κινήματος της Ομπρέλας του 2014, το μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο στους δημοκρατικούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας. «Το Πεκίνο προσπαθεί να φιμώσει δια της ισχύος και του φόβου τις επικριτικές φωνές των πολιτών του Χονγκ Κονγκ» έγραψε στο Twitter.

Η ψήφιση του νόμου που υποβλήθηκε στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση θα συνιστά την μεγαλύτερη επίθεση κατά των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, επισημαίνουν τα στελέχη του δημοκρατικού κινήματος. Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου χθες, οι μόνες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν είναι ότι θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί επιβολής ως προς την προστασία της εθνικής ασφάλειας, επισημαίνουν.
Το άρθρο 23 του «Θεμελιώδους Νόμου», του Συντάγματος του ημιαυτόνομου εδάφους, προβλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει έναν νόμο που απαγορεύει «την εσχάτη προδοσία, την στάση, την αποσχιστική και ανατρεπτική δράση».

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Το άρθρο 23 δεν είχε ποτέ εφαρμοσθεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ θεωρεί ότι αποτελεί πλήγμα στις ατομικές ελευθερίες.

Η απόπειρα υιοθέτησης νόμου κατά της ανατρεπτικής δράσης σε τοπικό επίπεδο το 2003 είχε αποτύχει, έπειτα από τις τεράστιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τότε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Γουόνγκ και άλλα στελέχη του δημοκρατικού κινήματος, η απόφαση του Πεκίνου να θέσει προς έγκρισιν αυτό το νομοθετικό κείμενο αποτελεί τρόπο παράκαμψης του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μόργκαν Ορτακους, προειδοποίησε ότι η ενέργεια ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αντιδράσει με «πολύ ισχυρό τρόπο».

Χθες, οι αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά οποιασδήποτε αρχής που θα περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Ο Κρις Πάτεν, ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «μεγάλη και εξαιρετικά επικίνδυνη προσβολή της αυτονομίας της πόλης».

Αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές από την ένταση στο Χονγκ Κονγκ-Βουτιά καταγράφει η τιμή του πετρελαίου

Πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα του σχεδίου νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον.

Οι εντάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα για πρώτη φορά δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19, οδηγώντας τις τιμές πετρελαίου σε πτώση άνω του 5% και ενισχύοντας τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες των blue-chip σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%.

Η πτωτική πορεία της Ευρώπης ήρθε σε συνέχεια των έντονων ρευστοποιήσεων στην Ασία μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ έντονα» σε κάθε προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χογνκ Κονγκ σημείωσε βουτιά άνω του 5% σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,8% ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν πτώση σχεδόν 1%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI καταγράφει άνοδο περίπου 2,5% αυτή την εβδομάδα καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στηρίζουν το κλίμα στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΔΙΕΘΝΗ, Κόσμος, δημοκρατικό κίνημα, εθνική ασφάλεια, Πεκίνο, πρόταση νόμου, Χονγκ ΚονγκΑναζωπύρωση της οργής στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από μήνες ηρεμίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια, για την οποία ισχυρίζεται, πως δεν θα επηρεάσει τη δικαστική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. Για επίθεση του Πεκίνου κατά
www.ert.gr